Bästa och sämsta tider att vattna
Det bästa är att ta vattenstrålen tidigt på morgonen, helst mellan 5:00 och 9:00 (när avdunstningen är låg och växterna hinner suga upp vattnet innan värmen kickar in). Att vattna mitt på dagen är inte att rekommendera – då kan upp till 50 % av vattnet försvinna i avdunstningen. På samma sätt är kvällsvattning mindre bra, då fuktiga blad under natten kan locka fram svampsjukdomar.
Vad som händer när du vattnar fel
Om du missar rätt dos och tid i din bevattning kan det leda till problem. Förutom att mycket vatten snabbt försvinner genom avdunstning riskerar dina växter att utsättas för onödig stress och utveckla sjukdomar. Växterna behöver nämligen vatten för att andas och genomföra transpiration (det är processen där vatten rör sig genom växten och släpps ut via bladen).
Olika växtars vattenkrav
Alla växter är inte likadana. Nyplanterade exemplar kräver rejält mer vatten jämfört med väl etablerade växter, medan de som står i krukor behöver vattnas oftare än de som planterats direkt i marken. Dessutom torkar växter på sluttningar ut snabbare än de som står i sänkor. Som riktlinje behöver en trädgård ungefär 2,54 cm per vecka eller 234,7 liter för ett område på 3×3 meter. För grödor som bladgrönsaker, tomater, gurkor, squash, vattenmeloner och bönor är det extra viktigt att jorden hålls jämnt fuktig, medan fleråriga blomsterrabatter klarar sig på samma mängd vatten som resten av trädgården.
Smarta sätt och verktyg för bevattning
Att använda ett droppbevattningssystem kan vara en riktig game changer, speciellt i upphöjda bäddar – det levererar vattnet direkt till rötterna där det behövs allra mest. Regntunnor är också ett smart knep (de hjälper dig att spara in på vattenräkningen genom att samla regnvatten för senare bruk). För den som vill ha lite extra bekvämlighet finns uttagbara slangvindar som gör det lätt att nå hela trädgården utan att svettas för mycket.
Justera vattenrutinen efter vädret
Under sommaren, med tidiga soluppgångar och snabbt stigande temperaturer, blir tidpunkten för vattning extra viktig. Under de varma månaderna kan hushållens vattenanvändning ligga mellan 30-70 % av den totala förbrukningen, tack vare den ökade bevattningsaktiviteten. Vattenbehovet under hetperioder kan variera beroende på exempelvis luftfuktighet (det är alltså smart att hålla koll och anpassa vattningen efter vad vädret bjuder på).
Att ha koll på hur du vattnar hjälper inte bara dina plantor att må bra, utan gör också att du använder dina resurser på ett smartare sätt. Med dessa tips i bagaget kan du njuta av frodiga grödor och en finare trädgård, samtidigt som du bidrar till en hållbar användning av vatten.