Material och grejer du behöver
För att få dina bakplåtar riktigt rena behövs några basgrejer, vilket inkluderar miljövänlig rengöring med bikarbonat och väteperoxid. Dessutom behövs en ren handduk eller pappershanddukar, en liten skål, handskar (för att skydda händerna) och en skrubbsvamp när smutsen inte går att ta bort med lättare åtgärder. Andra metoder kan även kräva vitvinsvinäger, diskmedel och vanligt vatten.
Olika sätt att rengöra plåten
Det finns flera knep för att få bakplåten att glänsa. Det första sättet är med bikarbonat och väteperoxid. Börja med att skölja plåten med vatten och torka av den med en handduk eller pappershandduk. Blanda sedan ½ kopp bikarbonat med 2-3 matskedar väteperoxid i en liten skål. Bred ut pastan jämnt över plåtens yta och låt verka i 15-20 minuter. Efter det skrubbar du flitigt med en svamp, sköljer av med varmt vatten och torkar av ordentligt.
En annan bra metod är att kombinera bikarbonat med vitvinsvinäger, liknande den metod som används för rengöring av glasugnsluckan. Efter att du har sköljt och torkat av plåten, strö över bikarbonatet och spraya vinäger över det. Låt stå i 15-20 minuter så att blandningen får göra sitt jobb, skrubba sedan med en skrubbsvamp och skölj av med varmt vatten.
Som en tredje variant kan du använda en blandning av bikarbonat och diskmedel. Processen är likadan: efter att du sköljt och torkat, strö över bikarbonat och tillsätt sedan diskmedel direkt på ytan. Låt verka i 15-20 minuter, skrubba noga, skölj med varmt vatten och torka av.
Hur ofta bör du göra det?
Om du vill att bakplåtarna ska hålla sig i toppskick är det bra att göra en snabb rengöring med diskmedel efter varje användning. En ordentlig tvätt med alla knep bör göras ungefär varannan månad om du använder plåtarna mycket hemma.
Kom ihåg att undvika stålull eller andra slipande produkter på non-stick-plåtar – de kan repa ytan. Det är också klokt att hålla sig borta från starka ugnsrengöringsmedel, precis som att säkerställa korrekt äggförvaring för att förbättra livsmedelssäkerheten. Ett smart tips är att använda bakplåtspapper vid matlagning för att hålla fettet i schack.
Proffstips
Jennifer Beason, bagare och VD för Jennifer’s Homemade i Miami, Florida, menar att gammal olja lätt blir härsken och kan göra att maten smakar illa, precis som vikten av att korrekt tvätta druvor för att säkerställa deras renhet. En senior produktchef på GoodCook Bakeware berättar att rester på plåten kan göra att värmen inte fördelas jämnt, vilket resulterar i varma fläckar och ojämn uppvärmning. För bästa möjliga resultat rekommenderas att du tvättar för hand med varmt, såpigt vatten och torkar därefter med en handduk.
Att hålla bakplåtarna rena handlar inte bara om att de ska se bra ut – det påverkar även hur maten lagas och hur länge dina redskap håller. Nästa gång du står vid diskhon, ge dessa tip paraten en chans – din matlagning kommer dig verkligen att tacka!