Varning: se upp för denna nya typ av bluffmejl!

Publicerad den

Skriven av

Björn Gunnar

Lästid: 3 minuter

I takt med att bedrägeriförsök riktade mot äldre personer ökar, har en ny våg av bluffmejl riktat sig till pensionärer ...

Varning Se Upp For Denna Nya Typ Av Bluffmejl

I takt med att bedrägeriförsök riktade mot äldre personer ökar, har en ny våg av bluffmejl riktat sig till pensionärer i Sverige. Den senaste incidenten involverar en av SPF Seniorernas föreningar där medlemmar mottagit mejl som uppmanar dem att köpa presentkort via en länk. Detta har lett till att föreningens ordförande, Ann-Margret Nordbeck, går ut med en stark varning: ”Se upp och tryck inte på länkarna!”.

Bluffmejl riktade mot pensionärer – en växande trend

Bedrägerier riktade mot äldre har ökat markant de senaste åren. Enligt statistik har antalet anmälda bedrägerier ökat med 22 procent bara under det senaste året, med över 29 000 rapporterade fall under 2023. Trots det är det enbart tre procent av dessa brott som klaras upp, vilket innebär att majoriteten av de drabbade får liten eller ingen rättvisa.

Det senaste försöket att lura pensionärer ägde rum i Höör där medlemmar i en lokal SPF Seniorerna-förening fick mejl som utgav sig för att vara från föreningens ordförande. I mejlen uppmanades mottagarna att köpa presentkort som sedan skulle ersättas av ordföranden. Bluffen har redan polisanmälts, men för många äldre skapar detta en känsla av otrygghet.

Hur går bedrägerierna till?

Bedragare använder ofta mejl, sms eller samtal som ser ut att komma från välkända företag, myndigheter eller organisationer. I detta fall utger sig bedragarna för att vara ordföranden i föreningen och spelar på medlemmarnas förtroende. Genom att inkludera detaljer som namn och underskrift från ordföranden försöker bedragarna övertyga mottagarna om att köpet av presentkort är äkta och brådskande.

Ann-Margret Nordbeck, ordförande för den drabbade föreningen, beskriver hur obehagligt det är att se sitt namn användas i sådana sammanhang. ”Det är fruktansvärt obehagligt eftersom det är min underskrift som står där. Man blir lite förbannad också,” säger hon.

Läs också:  Polestar genomgår förändringar: ledarskifte och ekonomiska utmaningar

Trots att bara tre av föreningens 800 medlemmar mottagit mejlet, har föreningen valt att informera alla medlemmar om händelsen och påminna dem om att aldrig klicka på länkar eller ge ut känsliga uppgifter via mejl.

Företag och myndigheter varnar regelbundet

Det är inte bara SPF Seniorerna som drabbats av bluffmejl. Transportstyrelsen har nyligen varnat för falska utskick där privatpersoner uppmanas att uppdatera sin betalinformation via en länk som leder till en bluff-sida. Även företag som Postnord och ICA Banken har skickat ut varningar till sina kunder om liknande bedrägeriförsök.

Bedragarna är ofta mycket skickliga på att skapa falska mejl och sms som ser trovärdiga ut. De använder logotyper, språk och format som liknar de som används av de riktiga företagen och myndigheterna. Syftet är att lura mottagaren att klicka på länken och lämna ut känsliga uppgifter, som sedan kan användas för identitetsstöld eller finansiella bedrägerier.

Så skyddar du dig mot bluffmejl

För att undvika att bli offer för dessa bedrägerier finns det några viktiga riktlinjer att följa:

  1. Klicka aldrig på länkar i mejl eller sms från okända avsändare. Även om mejlet ser ut att komma från en betrodd källa, dubbelkolla alltid avsändarens adress och kontakta företaget direkt om du är osäker.
  2. Ge aldrig ut personliga eller finansiella uppgifter via mejl eller sms. Seriösa företag och myndigheter kommer aldrig att be om sådana uppgifter via dessa kanaler.
  3. Var vaksam mot brådskande eller hotfulla meddelanden. Bedragare försöker ofta stressa mottagaren att agera snabbt genom att påstå att något viktigt kommer att gå förlorat om man inte svarar direkt.
  4. Anmäl misstänkta mejl till polisen och informera dina nära och kära. Ju fler som är medvetna om dessa bedrägerier, desto svårare blir det för bedragarna att lyckas.
Läs också:  Den otroliga 220 meter långa tunneln, med ventilation och elektricitet, upptäckt i riktning mot en bank, var den tänkt för "århundradets rån"?

SPF Seniorerna uppmanar sina medlemmar att vara särskilt försiktiga och att alltid dubbelkolla innan de agerar på uppmaningar via mejl eller sms. Genom att vara vaksam och följa dessa råd kan många undvika att bli offer för dessa allt vanligare bedrägeriförsök.

Bedrägerier riktade mot äldre fortsätter att vara ett stort problem, och det krävs både ökad medvetenhet och snabba insatser från såväl myndigheter som organisationer för att skydda denna utsatta grupp.

Dela artikeln på sociala medier

Björn Gunnar
Om skribenten:
Björn Gunnar
Björn Gunnar är en erfaren ekonomisk analytiker och skribent, specialiserad på att bryta ner komplexa ekonomiska koncept till tydliga och användbara insikter. Han har en bakgrund inom både finans och affärsstrategi och har bidragit med sin expertis till flera respekterade affärstidningar. Gunnar är utbildad vid Uppsala universitet där han tog en magisterexamen i ekonomi.

Lämna en kommentar