Frukt och grönsaker fulla av bekämpningsmedel: Detta europeiska land slår alla rekord (nej, det är inte Spanien)

Publicerad den

Skriven av

Björn Gunnar

Lästid: 2 minuter

En ny undersökning avslöjar stora skillnader i användningen av bekämpningsmedel bland europeiska länder, med särskild uppmärksamhet på frukt- och grönsaksodlingar. ...

En ny undersökning avslöjar stora skillnader i användningen av bekämpningsmedel bland europeiska länder, med särskild uppmärksamhet på frukt- och grönsaksodlingar. Medan vissa nationer registrerar extremt höga nivåer av bekämpningsmedel, visar andra en nedåtgående trend som gynnar både miljön och konsumenternas hälsa. Denna artikel ger en djupare inblick i ämnet.

Användning av bekämpningsmedel i Europa: En översikt

Bekämpningsmedel spelar en viktig roll i jordbruket för att skydda grödor från skadedjur och sjukdomar. Användningen av dessa kemikalier varierar dock kraftigt mellan olika europeiska länder. Nederländerna, Cypern och Malta ligger i toppen vad gäller mängden bekämpningsmedel per hektar, medan andra större jordbruksländer som Frankrike, Italien och Tyskland använder betydligt mindre.

Nederländerna bryter alla rekord

Nederländerna är det land i Europa som använder mest bekämpningsmedel, med hela 10.86 kg/ha år 2021. Detta innebär att de använder nästan dubbelt så mycket som vissa andra länder i Europa. Cypern och Malta följer tätt efter med 9.22 kg/ha respektive 8.09 kg/ha.

De största producenterna: En överraskande statistik

Många förväntar sig att de största jordbruksländerna också skulle vara de största användarna av bekämpningsmedel. Trots detta visar statistiken på lägre användning än förväntat i länder som Frankrike (3.67 kg/ha), Italien (5.38 kg/ha), Spanien (4.59 kg/ha) och Tyskland (4.14 kg/ha).

Länder som minskar sin användning

Det finns flera europeiska länder som visar positiva trender när det gäller att minska sitt bruk av bekämpningsmedel. Länder med redan låga nivåer har fortsatt att arbeta för att ytterligare reducera sina värden, vilket indikerar ett starkt engagemang för hållbar utveckling och miljövänliga jordbruksmetoder.

Bästa praktiker i Europa

Flera länder i Europa utmärker sig genom att ha låga och ständigt minskande nivåer av bekämpningsmedelsanvändning. Dessa länder har framgångsrikt implementerat strikta reglementen och lyft fram användandet av alternativa metoder för skadedjursbekämpning.

Läs också:  Kriminella nätverk från Sverige styr brottslig verksamhet från Spanien och Turkiet

Reglering och framtidens trender

Den Europeiska Unionen spelar en central roll i att harmonisera regler kring användningen av bekämpningsmedel. Genom omfattande lagstiftning har de lyckats klargöra vilka bekämpningsmedel som är tillåtna och vilka som är förbjudna, samt lanserat initiativ för att främja reducerad användning.

Strängare lagar och regler

EU:s fortsatta insatser för att reglera bekämpningsmedelsmarknaden syftar till att begränsa negativa miljöpåverkan och säkerställa produkters säkerhet för konsumenterna. Den gradvisa införandet av strängare lagar bidrar till den generella minskningen av bekämpningsmedelsanvändning i Europa.

Prognoser och framtida utveckling

Framtiden ser ljus ut vad gäller minskningen av bekämpningsmedelsanvändning. Trenden går mot hållbarare lösningar inom jordbruket, och flera medlemsländer förväntas fortsätta minska sitt beroende av skadliga kemikalier, tack vare både ökade insatser på forskningsfronten och EU:s målmedvetna styrning.

Sammanfattningsvis, även om det fortfarande finns europeiska länder som använder höga nivåer av bekämpningsmedel, ser vi en allmän trend av minskad användning som passar ansatsen att skydda miljön och folkhälsan. Från ledande användare till inspirerande exempel på minimalt bruk, Europas kartlagda bekämpningsmedelsprofil berättar en historia om förändringar och förhoppningar inför framtiden.

Dela artikeln på sociala medier

Björn Gunnar
Om skribenten:
Björn Gunnar
Björn Gunnar är en erfaren ekonomisk analytiker och skribent, specialiserad på att bryta ner komplexa ekonomiska koncept till tydliga och användbara insikter. Han har en bakgrund inom både finans och affärsstrategi och har bidragit med sin expertis till flera respekterade affärstidningar. Gunnar är utbildad vid Uppsala universitet där han tog en magisterexamen i ekonomi.

Liknande artiklar


25 svar till ”Frukt och grönsaker fulla av bekämpningsmedel: Detta europeiska land slår alla rekord (nej, det är inte Spanien)”

  1. Avatar
    Rune Geistrand

    Det vore ju klädsamt om man fick
    A) uppgiften för Sverige
    B) länk till uppgifter för alla EU-länder (el europeiska länder.)

  2. Avatar
    Anette Nilsson

    Odlar du tulpaner o plantskoleväxter över stora arealer får du givetvis väldigt mycket högre användning per hektar än om du mest har skog, vall och åker som i Sverige. Intressant vore mätningar på grönsakerna från olika länder. Om det nu är konsumentupplysning ni vill ge.

    1. Avatar
      Håkan Olsén

      Funderade även på om tulpaner ingår, men de är naturligtvis inte några grönsaker. För att få reda på detta måste man gå in på källdata. Per hektar skall det naturligtvis gälla
      odlad mark. Vore väldigt tokigt annars.

    2. Avatar
      Mats Andersson

      I Skog och vall används inga bekämpningsmedel så statistiken är nog ganska rättvisanöde

    3. Avatar
      Magnus Leanderz

      🍅 tomater är en av många livsmedel rika på vatten som rullar långa vägen till munnen. Tack alla planetskötare, för mer av närproducerade grönsaker och större mångfald i åker och hagar.

  3. Avatar
    Kim Johansson

    Undrar hur är det med Polen därifrån vi får champinjoner och andra svamp.

    1. Avatar
      PETER N

      Det äter väl de flesta inte mycket av?

  4. Avatar

    Sen får man inte glömma bort att det finns odlare(överallt) som undviker bekämpningsmedel .
    Dessa odlares produkter är därmed sannolikt mer ”giftfria”.
    Fast också lika sannolikt dyrare för oss konsumenter.
    Så man kan inte dra alla odlare över en kam, de arbetar väldigt olika och det gör att det finns bättre och sämre produkter att välja mellan, gäller alla länder.
    Och gäller även vid uppfödningen av djur.
    ” man får vad man betalar för”…..

    1. Avatar
      Annika

      Köp ekologiskt svenskt … bästa

  5. Avatar
    Rikard

    Anskrämlig dåligt av våra beslutsfattare både i Sverige och Eu att inte införa t.ex skattelättnader för certifierade ekologiskt odlade produkter , höja skatter på bekämpningsmedel och konstgödsel. Detta skulle göra ekologiska produkter billigare och där med öka efterfrågan på dessa .
    Borde varit gjort för länge sedan

    1. Avatar
      PETER N

      Nej tack. Inga subventioner åt något håll. Leder bara till störningar på marknaden och korruption. Skatter ska vara så neutrala som möjligt.

  6. Avatar
    olav nordberg

    i Finland odlas t.ex tomater i det närmaste giftfritt . Biologisk odling.

  7. Avatar
    Isabella

    Att handla ekologiskt samt SVENSKT borde vara en självklarhet för ALLA som bor i Sverige! Varför gynna andra länder när vi har egna bönder och andra odlare hemma?
    VARFOR göra andra länder rikare än oss själva? Varför inte lyfta upp vårt eget land? Varför vill man att ens pengar ska gå till länder som ger oss cancer? Cancer kommer av all bekämpningsmedel som dem flesta betalar dyra pengar för att få genom att handla icke ekologiskt och icke svenskt!

    1. Avatar
      Suzana Zivic

      Exakt så!

    2. Avatar
      Mariolahansson1@gmail .com

      Polen använder minst bekämpnings medel då de har inte råd till det.Jsg köper alltid polska produkter då dera produkter är minst besprutade,kanske inte så vackra mem friskare!

      1. Avatar
        Karin Leuchovius

        Har du exempel på grönsaker från Polen och var man kan köpa dem?

  8. Avatar
    Ann-Mari Johnsson

    Varför importeras så mycket äpplen?
    Vart tar alla svenska äpplen vägen.?

    1. Avatar
      Calle

      De importerade äpplena håller mycket längre pga att man doppar många av dem i någon form av fungicid o sedan i vax. Efter någon vecka i grönsaksdisken ser de importerade finare ut o då köper konsumenten hellre de äpplena.
      De äpplen som odlas i sverige säljs här men vi hade kunnat odla mycket mer om det funnits efterfrågan. 70 procent av äpplena är importerade.

  9. Avatar
    Ale H

    Finns mycket ytor i städerna med gröna områden, varför inte odla päron, hallon etc i allmänna områden för självplock? Eller odla massa frukt lokalt för självplock? Varför importera sånt naturen kan göra på egen hand?

    Fler träd och nyttiga buskar. Var är miljöpartiet? Alla partier i alla länder kan ju höja allmännyttan och låta naturen sköta sitt.

    Finns mycket körsbärsträd i vissa områden i malmö…bara att mumsa. Sänker koldioxiden och transport för en rad produkter samt utan gifter eller näringstillskott.

    Sverige har mycket mark.

  10. Avatar
    Harald11

    Äter aldrig färsk frukt och grönsaker just på grund av bekämpningsmedel. Otroligt lång hållbarhet är vad som avslöjar mängden av bekämpningsmedel och annat som används.

  11. Avatar
    Eva Åberg

    Lämna gärna en fullständig redovisning över de olika ländernas giftnivåer för frukt
    Och grönt!!

  12. Avatar
    PETER N

    Ett bra alternativ: Ät mer kött och mindre grönsaker. Sverige är i stort sett inte lämpligt för att odla grönsaker. Förr fanns därför inte mycket grönsaker heller.
    Mest potatis, morötter och liknande som inte kräver varmt väder.

  13. Avatar
    Christine

    Mycket bra kommentarer! Jag försöker också alltid köpa ekologiskt och svenskproducerat. Vi måste gynna våra egna bönder och odlare. Dessutom försöker jag i största möjligaste mån följa bär, frukt och grönsaker enligt växtsäsongen i Sverige. Det är inte ofta jag köper vaxade och bekämpningssprutade äpplen.

Lämna en kommentar

25 svar på ”Frukt och grönsaker fulla av bekämpningsmedel: Detta europeiska land slår alla rekord (nej, det är inte Spanien)”

  1. Det vore ju klädsamt om man fick
    A) uppgiften för Sverige
    B) länk till uppgifter för alla EU-länder (el europeiska länder.)

    Svara
  2. Odlar du tulpaner o plantskoleväxter över stora arealer får du givetvis väldigt mycket högre användning per hektar än om du mest har skog, vall och åker som i Sverige. Intressant vore mätningar på grönsakerna från olika länder. Om det nu är konsumentupplysning ni vill ge.

    Svara
    • Funderade även på om tulpaner ingår, men de är naturligtvis inte några grönsaker. För att få reda på detta måste man gå in på källdata. Per hektar skall det naturligtvis gälla
      odlad mark. Vore väldigt tokigt annars.

      Svara
    • 🍅 tomater är en av många livsmedel rika på vatten som rullar långa vägen till munnen. Tack alla planetskötare, för mer av närproducerade grönsaker och större mångfald i åker och hagar.

      Svara
  3. Sen får man inte glömma bort att det finns odlare(överallt) som undviker bekämpningsmedel .
    Dessa odlares produkter är därmed sannolikt mer ”giftfria”.
    Fast också lika sannolikt dyrare för oss konsumenter.
    Så man kan inte dra alla odlare över en kam, de arbetar väldigt olika och det gör att det finns bättre och sämre produkter att välja mellan, gäller alla länder.
    Och gäller även vid uppfödningen av djur.
    ” man får vad man betalar för”…..

    Svara
  4. Anskrämlig dåligt av våra beslutsfattare både i Sverige och Eu att inte införa t.ex skattelättnader för certifierade ekologiskt odlade produkter , höja skatter på bekämpningsmedel och konstgödsel. Detta skulle göra ekologiska produkter billigare och där med öka efterfrågan på dessa .
    Borde varit gjort för länge sedan

    Svara
    • Nej tack. Inga subventioner åt något håll. Leder bara till störningar på marknaden och korruption. Skatter ska vara så neutrala som möjligt.

      Svara
  5. Att handla ekologiskt samt SVENSKT borde vara en självklarhet för ALLA som bor i Sverige! Varför gynna andra länder när vi har egna bönder och andra odlare hemma?
    VARFOR göra andra länder rikare än oss själva? Varför inte lyfta upp vårt eget land? Varför vill man att ens pengar ska gå till länder som ger oss cancer? Cancer kommer av all bekämpningsmedel som dem flesta betalar dyra pengar för att få genom att handla icke ekologiskt och icke svenskt!

    Svara
    • De importerade äpplena håller mycket längre pga att man doppar många av dem i någon form av fungicid o sedan i vax. Efter någon vecka i grönsaksdisken ser de importerade finare ut o då köper konsumenten hellre de äpplena.
      De äpplen som odlas i sverige säljs här men vi hade kunnat odla mycket mer om det funnits efterfrågan. 70 procent av äpplena är importerade.

      Svara
  6. Finns mycket ytor i städerna med gröna områden, varför inte odla päron, hallon etc i allmänna områden för självplock? Eller odla massa frukt lokalt för självplock? Varför importera sånt naturen kan göra på egen hand?

    Fler träd och nyttiga buskar. Var är miljöpartiet? Alla partier i alla länder kan ju höja allmännyttan och låta naturen sköta sitt.

    Finns mycket körsbärsträd i vissa områden i malmö…bara att mumsa. Sänker koldioxiden och transport för en rad produkter samt utan gifter eller näringstillskott.

    Sverige har mycket mark.

    Svara
  7. Äter aldrig färsk frukt och grönsaker just på grund av bekämpningsmedel. Otroligt lång hållbarhet är vad som avslöjar mängden av bekämpningsmedel och annat som används.

    Svara
  8. Ett bra alternativ: Ät mer kött och mindre grönsaker. Sverige är i stort sett inte lämpligt för att odla grönsaker. Förr fanns därför inte mycket grönsaker heller.
    Mest potatis, morötter och liknande som inte kräver varmt väder.

    Svara
  9. Mycket bra kommentarer! Jag försöker också alltid köpa ekologiskt och svenskproducerat. Vi måste gynna våra egna bönder och odlare. Dessutom försöker jag i största möjligaste mån följa bär, frukt och grönsaker enligt växtsäsongen i Sverige. Det är inte ofta jag köper vaxade och bekämpningssprutade äpplen.

    Svara

Lämna en kommentar